Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Stalpet

Beskrivning: I Svenska akademiens ordlista så kan man slå upp ordet "stalp" och få förklaringen att det även betyder brant eller stup. Stalpet i Aneby vid Svartån är just det, ett stup där ett vattenfall rasar 20 meter ned i kanjonen nedanför. Vattenfallet sägs vara södra Sveriges högsta vattenfall.

I området har det funnits flera kvarnar där de äldsta härstammar från 1200-talet även om de senare fördämningarna kommer från betydligt senare tid. På platsen har det även funnits en kraftstation och generator som försåg bygden med elektricitet.

Det sägs även att Stalpet och Svartån är en gammal kultplats från stenåldern. Svartån härstammar från Svarte källa och rinner norrut vilket är relativt ovanligt i södra Sverige.

Landskap: Småland
Län: Jönköping
Kommun: Aneby
Ort:

Övrigt:

Typ: Vattenfall

Terräng: Ingen information ännu.
Länk:
Decimalkoordinater: 57.849929, 14.823829
Koordinater grader: 57°50'59.7444 N , 57°50'59.7444 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.