Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Lunds Backe

Beskrivning: Lunds Backe är ett stort gravfält som ska rymma närmare 200 gravar som ska vara sedan tiden från järnåldern. Gravplatsen rymmer allt från enklare stenar, till en domarring, stensträngar och en skeppssättning. Att det är något särskilt med platsen kan man ana med anledning av att en mängd sägner cirkulerar kring området. Bland annat sägs det ha bott en jätte vid platsen som kallades för Lundsgubben. Lundsgubben hade en fru, Eldsbergakärringen som bodde på en plats som heter Eldsberget i närheten. Lundsgubben var känd för att ha ett rysligt humör och om folk inkräktade på hans mark vände han synen på dessa så att de irrade bort sig. När folk försökte resa byggnader på området ska han ha rivit dessa. Rädslan för Lundsgubben har funnits kvar länge då det sägs att han än idag ställer till oreda när man rubbar ordningen i bygden. Det finns en annan sägen om en förnämare kvinna som lånade ut en brudklänning till bygdens kvinnor. Denna klänning ska i sin tur ha lånats av en fru som bodde vid backen. Klänningen skulle alltid återlämnas den andra dagen efter att den använts. En gång kunde inte frun lämna tillbaks klänningen utan skickade sin piga som kom att förstå att frun vid Lunds backe inte var av denna värld. Det finns även historier om folk som har gått igenom backen och blivit förföljda eller ledsagade av gråaktiga diffusa och tysta väsen till det att de kom till andra sidan av kullen. Som i vissa andra artiklar varnar vi för att det finns hemskare saker än spöken på platsen. Området är nämligen inhägnat och hyser både kor och får varpå stor vaksamhet är att tillämpa vid exkursioner till platsen.

Landskap: Östergötland
Län: Östergötland
Kommun: Mjölby
Ort: Götevi

Övrigt: Om man inte har en digital kalender finns det en kalender här på gammalt vis, fullt funktionerande. Den har faktiskt jämförts med Ale stenar och Stonehenge.

Typ: Övernaturligt

Terräng: Ingen information ännu.
Länk:
Decimalkoordinater: 58.435293, 15.15259
Koordinater grader: 58°26'7.0547999999999 N , 58°26'7.0547999999999 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.