Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Tossebergsklätten

Beskrivning: Om du älskar natur och vacker utsikt så ska du definitivt besöka Tossebergsklätten eller Gurlita klätt som den även kallas. På berget så ser du ut över Fryken och berget är som högst 343 meter över havet. Uppe på berget finns ett utkikstorn och restaurang. Det nuvarande utkikstornet invigdes 1934 men det ska även ha funnits tidigare torn i över hundra år.

Berget förekommer i litteraturen och Selma Lagerlöf ska ha besökt berget och inspirerat till Gösta Berlings saga, det är även hon som beskriver toppen som Gurlita klätt. Gör ett besök du också och låt dig inspireras som så många andra!

Klätten har lockat till sig flera aktiviteter bland annat "Stora Björnmötet" där radioamatörer årligen samlas sedan 50 år tillbaks. Anropssignalen är SK4BM!.

Landskap: Värmland
Län: Värmland
Kommun: Sunne
Ort: Tosseberg

Övrigt: Även känd som Gurila klätt.

Typ: Utsiktsplats

Terräng: Ingen information ännu.
Länk:
Decimalkoordinater: 59.97872, 13.09
Koordinater grader: 59°58'43.392 N , 59°58'43.392 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.