Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Grimeton

Beskrivning: På 20 talet kom Riksdagen fram till att det vore riktigt trevligt med en trådlös telegrafistation som kunde nå ända bort till USA. Stationen stod klar i slutet av 1924 och telegrafisignalerna kunde börja flöda ut i etern. Radiostationen upptogds på UNSESCO:s världsarvslista 2004 bland andra världsarv såsom Machu Picchu i Peru då det är den enda bevarade stationen av den här typen i världen. Sändaren har även spelat en stor roll i bibehållandet av radiokommunikation under andra världskriget och även därefter vid ubåtskommunikation. Trots att luften idag är fylld av massor av störande brus från dagens teknik och att man kör sändaren på begränsad effekt vid vissa dagar rapporterar lyssnare från USA att man fortfarande kan fånga upp dess signaler än idag. Kanske beroende på den kraftiga Alexanderson alternatorn eller samme persons multipelantenn som ser till att stationen blev så kraftfull. De magnifika antennerna kring byggnaden vittnar verkligen om svunna tiders teknikutvecling där Sverige var i framkant. Sändaren har för övrigt anropssignalen SAQ... Eller som man säger: - - - - -- -- -- - --

Landskap: Halland
Län: Halland
Kommun: Varberg
Ort: Grimeton

Övrigt: Observera att det tas inträde för att gå in och titta i radiostationen.

Typ: Världsarv

Terräng: Ingen information ännu.
Länk: http://www.grimeton.org
Decimalkoordinater: 57.113893, 12.40442
Koordinater grader: 57°6'50.0148 N , 57°6'50.0148 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.